Retrospectiva visurilor

16-dec. 2024 | Carieră, Dezvoltare personală | 1 comentariu

Cât de important e să atașezi un obiectiv clar visului tău!

Cui nu-i place să viseze?

Să proiecteze și să trimită în Univers gânduri dintre cele mai îndrăzneţe? Și cine merge mai departe, cu acestea? Cei mai mulţi dintre noi știu că, fără un obiectiv bine definit, visurile noastre, oricât ar fi de frumoase, rămân doar visuri! Și că, o realizare care ne împlinește, are în spate un proces întreg de creaţie care, uneori ne consumă. Ne crește și ne modelează, în același timp!

Înainte de a materializa un vis, proiectăm, vizualizăm cu ochii minţii, ceea ce poate părea, la început, greu, complicat, provocator chiar! Legăm visul de un obiectiv clar, căruia îi atașăm obiective mai mici și încet, încet, trecem din etapa de vizualizare în cea de implementare. Da, știu, ”implementare” nu sună la fel de boem ca ”vis”, dar, trebuie să recunoaștem că acestea două fac diferenţa și transformă visul în realitate.

Pe măsură ce punem în aplicare, cele planificate, înţelegem că stabilirea obiectivului de la care am plecat, a fost o alegere bună și modul în care vom ajunge la destinaţie, capătă din ce în ce mai mult sens. Poate mai ajustăm, mai adăugăm câte ceva, dar cu siguranţă, fiecare acţiune trasată ne aduce mai aproape de ceea ce ne dorim. Treptat, ceea ce părea complicat, devine ușor ceea ce aducea fluturi în stomac, aduce sentimentul de împlinire și dorinţa de a înainta tot mai mult. M-am descris pe mine aici, și poate că te-ai regăsit și tu, pe alocuri.

Am analizat puţin felul în care am coborât visurile din minte și am realizat cu bucurie că, de fiecare dată când am atașat un obiectiv clar unui vis, lucrurile au început să se miște altfel. Mai repede, mai vizibil. Suntem la final de an…și ce moment mai bun decât acesta, pentru o retrospectivă a visurilor, sau, mai tehnic spus, o analiză a obiectivelor stabilite cu ceva vreme în urmă?

„Suntem la final de an…și ce moment mai bun decât acesta, pentru o retrospectivă a visurilor, sau, mai tehnic spus, o analiză a obiectivelor stabilite cu ceva vreme în urmă?”

Privind câteva clipe în urmă, apoi, revenind în prezent, realizez că, în 2023, au prins contur câteva din visurile mele cele mai îndrăzneţe, visuri care m-au animat și mi-au făcut inima să bată mai tare.

Cum am ajuns aici? Respectând pașii stabiliţi pentru a le transforma în realitate și având încredere în proces.

Ce m-a ajutat? E bine să fiu atentă la acest aspect.

Ce m-a ţinut pe loc? O, da, și aici am nevoie să fiu atentă.

Iată câteva întrebări bune, pe care mi le pun, la final de an, atunci când fac retrospectiva visurilor transformate în obiective:

    1. Ce am făcut bine, pentru a-mi atinge obiectivul?
    2. Care sunt acţiunile care m-au ajutat să rămân consecventă și dedicată?
    3. Ce am făcut și aș fi vrut să nu fac, pentru că îmi dau seama că a fost o pierdere de timp?
    4. Care sunt persoanele a căror prezenţă m-a inspirat și motivat în atingerea obiectivului meu? Dar cele care m-au demotivat?
    5. Ce aș fi putut face mai bine?

După o retrospectivă amănunţită, în care am grijă să sărbătoresc progresul, creșterea, dar și să învăţ lecţiile care au venit pe parcurs, îmi iau un timp să meditez la ceea ce îmi doresc să realizez în continuare. După care, noi visuri trec în modul previzualizare, pentru a se transforma în obiective mari și mici.

Un exerciţiu tare bun, pentru transformarea unui vis în realitate, e stabilirea obiectivelor legate de acel vis și respectarea traiectoriei alese pentru a le realiza.

Iată cum arată acesta:

    1. Gândește-te la un vis pe care te-ai bucura să îl împlinești!
    2. Stabilește un obiectiv SMART – specific, măsurabil, accesibil, relevant, încadrat în timpcare să aibă legătură cu visul tău.
    3. Scrie câteva lucruri despre acest obiectiv și transformă-l într-o declaraţie personală. Pune la vedere această declaraţie.
    4. Citește apoi, în fiecare zi, declaraţia ta.
    5. Acum, notează trei acţiuni pe care le vei face pentru a te asigura că vei atinge acel obiectiv.
    6. Notează și ceea ce crezi că te-ar putea împiedica să îţi atingi obiectivul.
    7. Găsește minim două soluţii pentru fiecare posibilă piedică, identificată de tine. Notează-le, vor fi utile la nevoie.
    8. Gândește-te puţin la tine, într-o manieră obiectivă și observă: care e tiparul pe care îl urmezi, atunci când îţi setezi un obiectiv important?
    9. Care sunt acele obiceiuri care te vor ajuta să rămâi ancorat în atingerea obiectivului tău
    10. Dar cele care te-ar putea ţine pe loc?
    11. La ce obiceiuri ar fi nevoie să renunţi, pentru a avea mai mult timp, spaţiu de gândire, acţiune, pentru a lucra la obiectivul tău?
    12. În continuare, notează-ţi ce ar trebui să mai înveţi, pentru a-ţi atinge obiectivul
    13. Ce abilităţi ai avea nevoie să dezvolţi sau să mai șlefuiești?
    14. Cine te poate ajuta să dezvolţi aceste abilităţi?
    15. Notează-ţi intervalele la care îţi vei auto evalua activitatea și progresul. Dacă ai împărţit obiectivul mare, în obiective mai mici, e timpul să privești către acestea. Ai realizat în timpul stabilit, cele propuse, pentru a fi mai aproape de obiectivul mare? Vei ști acest lucru, dacă obiectivele mici au fost încadrate bine în timp.
    16. Pe o scară de la 1-5, cât de mult te aștepţi să-ţi atingi obiectivul? Aici e tare important să îţi analizezi bine răspunsul și să îl argumentezi.

Atingerea obiectivului e direct proporţională cu nivelul tău de așteptare. Energia pe care o depui, va fi strâns legată de nivelul de așteptare. Și, nu în ultimul rând, înconjoară-te de oameni care fac același lucru: au visuri, obiective clare și acţionează în direcţia atingerii lor.

Îţi doresc un sfârșit de an plin de satisfacţii și bucurie, iar următorul să fie exact așa cum îl dorești!
La mulţi ani!

 

Descarcă articolul

Alte Postări

1 Comentariu

  1. Nina Mihaila

    Mulțumesc cu recunoștință

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *